Om kønsroller, ensomhed, tomrum og graviditet

02.05.24
Emi Yagis Dagbog fra et Tomrum, der nu endelig er oversat til dansk af Hanne Arnold, er en bog om at være kvinde, om de roller kvinden har i det patriarkalske samfund og om ensomhed.

Ensomheden nævnes ikke i fortællingen, men består i at være en halv-ubehagelig følelse, der langsomt kryber sig ind på læseren. Fortælleren, Shibata, er en kvinde, der er træt af, altid at skulle være den på kontoret, der skal tage sig af alle de praktiske små-opgaver som kaffebrygning, afrydning og uddeling af post.

Det eneste trumfkort, som kan få den eneste kvinde på kontoret ud af denne rolle, er en anden vigtigere rolle i samfundet - rollen som mor. Så Shibata lyver og siger, at hun er gravid. Resten af fortællingen forløber som en dagbog, hvor vi følger den ugentlige udvikling af Shibatas opfundne graviditet. En graviditet og et tomrum der uge efter uge sætter sig mere og mere fast, og bliver mere virkelig, for hver uge der går. Både eftertænksom, oprørsk og humoristisk på en lidt dyster vis, egner dette korte læs, på kun 182 sider, sig godt til læsere af japansk magisk realisme og surrealisme, og feministisk kvindelitteratur. 

Har man læst og kunnet li’ Sayaka Muratas Døgnkioskmennesket eller Han Kangs Vegetaren, ligger denne bog lige til højrebenet! 

Selv læste jeg tilfældigvis denne roman, lige efter en anden nyligt udgivet oversættelse af Hiroko Oyamadas Væsler på loftet - og jeg vil varmt anbefale denne også. Stemningen og atmosfæren ligger tæt op ad hinanden i de to bøger, og jeg fandt, at de to fortællinger supplerede hinanden perfekt. I Væsler på loftet undersøger Oyamada ligeledes kønsrollerne i forbindelse med både graviditet og ‘tomrummet’ uden graviditet, men her dog fra en mands perspektiv, gennem tre forskellige tider, i tre korte fortællinger. 

Du finder selvfølgelig alle omtalte bøger længere nede og på bibliotekets hylder. 

/Helena 

Materialer